IZ RADA NAUČNO OBRAZOVNO KULTURNOG CENTRA: OTKAZANE PLANIRANE AKTIVNOSTI

U Naučno-obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ otkazano održavanje Etnološkog kampa i kurseva srbistike za 125 srednjoškolaca, zbog aktuelne epidemiološke situacije. Iz Centra poručuju da je zdravlje dece na prvom mestu.

LOZNICA (8. avgust 2020) – U Naučno-obrazovno-kulturnom centru (NOKC) „Vuk Karadžić“ u Tršiću zbog epidemiološke situacije čiji je uzročnik virus korona, otkazane su sve planirane aktivnosti, tako da od 1. jula u toj ustanovi nema gostiju, a prateći situaciju i u daljem radu će postupati u skladu sa propisanim merama Vlade Srbije u borbi protiv novog virusa.

Višenamenski Naučno-obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću nakon ukidanja vanrednog stanja usled pandemije prouzrokovane virusom korona i smirivanja epidemiološke situacije postepeno je normalizovao svoj rad i planirane aktivnosti vratio u normalne tokove.

Međutim, usled proglašenja vanredne situacije u Loznici, u ovom centru su svi planirani programi i aktivnosti od 1. jula otkazani.

– Prema redovnom programu, ta ustanova je od 11. do 25. jula trebalo treću godinu zaredom da bude domaćin Etnološkog kampa i kurseva srbistike za 125 učenika srednjih škola, koji su se ove godine prijavili u najvećem broju do sada – rekla je vršilac dužnosti direktora Centra Aleksandra Savić za „Loznički nedeljnik“.

Foto: TV Lotel

Prema njenim rečima, za sada po kalendaru još uvek postoje rezervacije za drugu polovinu avgusta, a s obzirom na to da prate situaciju postupaće u skladu sa propisanim merama Vlade Srbije.

– Iako se u našem centru zaista vodi računa o higijeni i naloženim merama zaštite, realizacija navedenih programa podrazumevala bi boravak više od 100 učesnika iz Srbije i rasejanja, tako da bi održavanje tog programa bio prevelik rizik – objasnila je naša sagovornica.

– Ovo su vremena kada je zdravlje na prvom mestu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je stavilo bezbednost dece u prvi plan, pa smo odložili sve za neka bolja vremena koja će, nadamo se svi, uskoro doći. Za sada po kalendaru imamo rezervacije za drugu polovinu avgusta, ali moramo pratiti situaciju i postupati u skladu sa propisanim merama, čuvati zdravlje, sačuvati postojeće ideje i dodavati neke nove za neke bolje dane – rekla je Savićeva.

Prema planiranom programu rada Naučno-obrazovno-kulturnog centra u Tršiću, kapaciteti te ustanove su bili rezervisani do kraja septembra ove godine i samo od polovine juna, kada se na kratko ponovo počelo sa radom, do kraja juna, realizovano je 540 noćenja.

U tom vremenu održane su obuke za direktore predškolskih ustanova, a počela je i realizacija đačkih ekskurzija i nastave u prirodi.

Prvi put ove godine u periodu od 19. do 21. juna u NOKC je održana i Interkatedarska konferencija.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić