Foto: TV Lotel

NOVI SJAJ STARE DAME

Nakon radova na uređenju objekta započetih 2019. godine kada je zamenjena stolarija, elektroinstalacija i unutrašnja rasveta za eksponate, Muzej Jadra sada je dobio i novu dekorativnu fasadnu rasvetu. Pored lepote arhitekture, nova rasveta doprinela i bezbednosti objekta.

LOZNICA (17. februar 2021) – Jedno od najlepših i najstarijih arhitektonskih zdanja u Loznici – Muzej Jadra dobio je dekorativnu fasadnu rasvetu, čime je zgrada noću dodatno zablistala i dobila raskošniji izgled.

Nova, moderna rasveta postavljena je na fasadi prizemlja i sprata između prozora na uskim vertikalama fasade, što je pored dekorativnosti, doprinelo i bezbednosti objekta, ali i atraktivnosti izgleda ovog dela Pašićeve ulice i Ulice Miodraga Borisavljevića, na čijem se uglu nalazi loznički muzej.

Foto: TV Lotel

Zgrada Muzeja Jadra izgrađena je početkom 20. veka, u periodu između 1903. i 1905. godine, a stariji Lozničani i danas je nazivaju „Stara apoteka“ zato što se u njenom prizemlju nalazila prva loznička apoteka.

U godinama koje su sledile zgrada je menjala svoju namenu. Odlukom tadašnje Skupštine opštine Loznica 1986. godine proglašena je spomenikom kulture, odnosno kulturnim dobrom, a odlukom Vlade Republike Srbije 1987. godine u njoj je smešten Muzej Jadra, podsetila je za „Loznički nedeljnik“ Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, koji se stara i o Muzeju Jadra. Ona je rekla da Muzej Jadra ima regionalni značaj jer, pored grada Loznice, delovanjem i radom obuhvata i susedne opštine Krupanj, Mali Zvornik i Ljuboviju.

– Rukovodstvo grada Loznice na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem shvatilo je da je pored privrednog razvoja vrlo važna i kultura i zato se svake godine značajna sredstva iz budžeta grada izdvajaju za održavanje svih objekata koji se nalaze u okviru Centra za kulturu – istakla je direktorka.

– Svake godine imamo ulaganja u objekte u Tršiću i u zgrade u Loznici. Sledeće što ćemo raditi nakon dekorativne rasvete je fasada na zgradi našeg muzeja – rekla je naša sagovornica, napominjući da je Loznica tokom 2019. godine u okviru projekta „Gradovi u fokusu“ dobila značajna finansijska sredstva kojima je u potpunosti zamenjena stolarija na zgradi Muzeja Jadra.

Foto: TV Lotel

Nakon toga, u okviru uređenja zgrade muzeja, sređena je elektroinstalacija i rekonstruisana je unutrašnja rasveta postavljanjem modernog LED osvetljenja u muzejskoj postavci.

– Sredstvima iz budžeta našeg grada sada upotpunjavamo dekorativnu rasvetu i fasadu, a u ovoj godini planirana su i sredstva za postavljanje dekorativne rasvete na zgradi Vukovog doma i na kući Katića, u kojoj se nalazi Stalna postavka slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović. Ova dekorativna rasveta doprinosi izražajnosti lepote arhitekture, ali i bezbednosti i zaštiti samih objekata – ocenila je direktorka.

Ona je dodala da je na izradi i postavljanju dekorativne fasadne rasvete angažovan tim stručnjaka, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji odobrava čitav posao vodeći računa da se ne naruši arhitektura zdanja.

– Ovde se vodilo računa da se između prozora, odnosno dekorativnih uzdužnih traka, u prizemlju i na spratu, postave lampe sa dvostrukim snopom koje na fin i diskretan način lepotu te arhitekture osvetljavaju i prikazuju u svojoj punoj moći – rekla je naša sagovornica.

Moderna dekorativna fasadna rasveta na zgradi Muzeju Jadra finansirana je sredstvima iz budžeta grada Loznice, za šta je izdvojeno oko 700.000 dinara. Nakon postavljanja dekorativne rasvete na Vukov dom kulture i Legat Miće Popovića i Vere Božičković Popović, što je predviđeno da se uradi tokom ove godine, tri najlepše zgrade s početka 20. veka u Loznici zablistaće u punom sjaju.

Autor: Sanja Dimitrić Nešić