Foto: TV Lotel

POPUNJENI KAPACITETI KOVID ODELJENJA U PRIZEMLJU

LOZNICA (8. jul 2020) – Za poslednja tri dana (5. 6. i 7. jul) u trijažnom centru Doma zdravlja pregledano je 316 pacijenata od čega je 45 upućeno na Infektivno odeljenje Opšte bolnice. U istom periodu, urađena su 223 laboratorijska nalaza, 240 rendgentskih snimaka pluća među kojima je kod 78 pacijenata dijagnostikovano zapaljenje.

Prema rečima PR Opšte bolnice u Loznici Dragane Mitrović trenutno je na Infektivno odeljenje smešteno 10 pacijenata, a njegov kapacitet je 12 postelja, dok je kapacitet novootvorenog kovid odeljenja u prizemlju popunjen sa ukupno 18 pacijenata, a na spratu istog odeljenja pripremljeno je još 20 postelja.

U protekla tri dana uzeto je ukupno 113 PCR testova, a rezultati su dobijeni za 42.

„Svi brisevi koji se uzimaju šalju se u Zavod za javno zdravlje Šabac koji te briseve prosleđuje u odgovarajuće laboratorije. Naši brisevi se uglavnom upućuju u laboratoriju Veterinarskog instituta Šabac i u Beograd u laboratoriju Vatreno oko Kliničkog centra, slali smo jedno vreme i briseve u laboratoriju u Batajnicu, ali i na Torlak. Za prethodna tri dana odgovoreno je na 42 brisa od čega je pozitivno 25“, rekla je Mitrovićeva.

Rezultati za preostale briseve se još uvek čekaju.

„Svi pacijenti moraju da prođu trijažni centar Doma zdravlja gde se radi klinički, lekarski pregled, snimak pluća, laboratorijske analize. Na osnovu toga lekar trijažnog centra upućuje pacijente na Infektivno odeljenje brisevi se uzimaju i u trijažnom centru i na Infektivnom odeljenju u zavisnosti od procene lekara u trijažnom centru. Tako da pacijenti se sa Infektivnog odeljenja kojima je neophodna hospitalizacija upućuju u kovid odeljenje naše bolnice“, istakla je.

Ona je naglasila, da za sada postoji dovoljan broj mesta za smeštaj pacijenata, a da se svakako razmišlja o proširivanju kapaciteta ukoliko to bude bilo potrebno.

Odeljenje raspolaže i sa dovoljnim brojem respiratora, a kada je reč o stručnom kadru izvršena je preraspodela zdravstvenog osoblja sa drugih odeljenja koje će biti ispomoć na kovid odeljenju.

Autor: Danica Pavlović