Foto: KZM

STEPENICE KRASE DELA SRPSKIH KNЈIŽEVNIKA

Projekat realizovan sa idejom da se mladi Lozničani prisete nekih od najpoznatijih književnih dela i podstaknu na čitanje. Izabrani naslovi domaćih autora Vuka Stefanovića Karadžića, Ive Andrića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Miroslava Antića i drugih.

LOZNICA (20. novembar 2020) – Na stepenicama koje od Ulice Jovana Cvijića (pešačke zone) vode prema jednoj od najstarijih lozničkih škola Osnovnoj školi „Anta Bogićević“ oslikana su dela naših najpoznatijih književnika u vidu naslaganih korica knjiga.

Reč je o projektu „Stepenice znanja“ koji je loznička Kancelarija za mlade (KZM) realizovala na inicijativu članova Tima za budućnost Loznice sa idejom da se mladi Lozničani na taj način prisete nekih od najpoznatijih književnih dela i podstaknu da pročitaju neka od njih.

„Ideja je da mlade, učenike svih uzrasta, podstaknemo na čitanje jer je opšti utisak da se malo pažnje posvećuje knjigama usled okupiranosti drugim sadržajima i ogromnog uticaja interneta i digitalizacije na čitavu populaciju“, rekao je za „Loznički nedeljnik“ koordinator Omladinskog centra u Loznici Bojan Lučić.

Foto: TV Lotel

Kako je Lučić objasnio za naslove su izabrana dela domaćih autora, među kojima je i Vukov „Srpski rječnik“ kako bi dodatno istakli posebnost našeg kraja.

„Svi naslovi su napisani ćirilicom, jer je neophodno zaštiti je i sačuvati od sve većeg uticaja latinice kao pisma velikog broja stranih jezika sa kojima dolazimo u kontakt, a pre svega engleskog. Ćirilica je deo našeg kulturnog identiteta, a jedinstvenost i različitost uvek bi trebalo negovati i čuvati“, istakao je Lučić.

Pored Vukovog dela za „Stepenice znanja“ izabrana su i dela Branka Ćopića, Ive Andrića, Duška Radovića, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Jovana Sterije Popovića, Dobrice Ćosića, Jovana Jovanovića Zmaja i Miroslava Antića.
Radove na oslikavanju stepenica izvodio je likovni umetnik Admir Polovina sa svojom radionicom „Mašta bašta“ i uz pomoć volontera KZM.

Foto: KZM

„Stepenice znanja“ su jedan od projekata za čiju realizaciju je KZM dobila sredstva na konkursu „Šta nam teško“ koje je raspisalo Udruženje građana „Mladi istraživači Srbije“.

Za realizaciju svakog odobrenog projekta opredeljen je iznos od najviše 42000 dinara.

Prethodno je KZM uz pomoć volontera i članova Tima za budućnost Loznice u Banji Koviljači realizovala projekat „Mladi za mlade“ koji je bio usmeren na poboljšanje uslova boravka u tamošnjem Domu za decu bez roditeljskog staranja „Vera Blagojević“ kroz uređenje dvorišta, popravku mobilijara i izgradnju novih sadržaja.

Autor: Danica Pavlović