
ЛАКШЕ ДО ГОТОВОГ ПРОИЗВОДА
ЛОЗНИЦА (18. децембар 2025) – О условима за прераду пољопривредних производа на газдинствима
Заокружен процес производње на једном газдинству, најисплативији је вид производње. 2017. године донет је правилник који олакшава малим газдинствима пласирање својих готових производа.

Иако су закони повољни, мали је број газдинстава која се баве прерадом пољопривредних производа, због тога је додавање вредности примарним производима попут прављења сира, кајмака, сокова, зимнице, код нас још увек недовољно развијено.
Саветодавац за прехрамбену технологију из Пољопривредне саветодавне стручне службе „Пољосавет“ Лозница Биљана Благојевић, рекла је да би се ситуација у преради пољопривредних производа на газдинству побољшала, потребно је поред улагања у опрему и помоћи државе и едукација самих пољопривредника.
– Да би се неко у Србији могао бавити производњом и прометом хране, потребно је да буде регистрован као предузетник или правно лице у АПР-у и да буде уписан у Централни регистар субјеката у пословању храном. Међутим, 2017. године донет је правилник који даје олакшане услове пољопривредним газдинствима која прерађују биљне и животињске производе – навела је Благојевић.

Фото: ТВ Лотел
Према њеним речима, овај правилник дозвољава газдинствима да у мањим, прилагођеним објектима обрађују мале количине сопствених производа, уз поједине лакше захтеве у односу на велике произвођаче.
Овај правилник се заснива на Закону о безбедности хране и Правилнику о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности (Службени гласник 111/2017).
– На пољопривредном газдинству услови за изградњу, хигијену и опрему су једноставнији него код великих прерађивача. Важно је нагласити да се може прерађивати само сировина, тј. примарни производ добијен са сопственог газдинства и то до 200 л млека, односно 100 кг меса недељно, уз додатну повољност да се прерадом млека може бавити и физичко лице, односно произвођач не мора бити уписан у АПР – прецизирала је наша саговорница и додала да производни простор мора бити уписан у Централни регистар објеката.
Пласман производа је дозвољен на територији општине и околним општинама, а омогућена је продаја на кућном прагу, пијацама, у локалним малопродајним и угоститељским радњама.
Када је у питању прерада биљних производа, навела је Благојевић, услови за прераду и дозвољене количине прописане су правилником о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране (Службени гласник РС, број 13/20).
– Ови олакшани услови омогућавају малим произвођачима да лакше изађу на тржиште и остваре додатни приход на своје примарне производе – закључила је Благојевић.
Аутор: Јелена Гајић Ђокић